""

USL i-a propus lui Traian Băsescu alegeri anticipate şi instalarea unui guvern de tehnocraţi.

UPDATE 16.03 Întâlnirea dintre Traian Băsescu ÅŸi reprezentanÅ£ii puterii continuă, cu uÅŸile închise. Åžeful statului a precizat că la consultările cu liderii USL presa a avut acces, aceasta fiind solicitarea lui Victor Ponta ÅŸi Crin Antonescu.

UPDATE 16.01. Emil Boc: Guvernul în parteneriat cu preÅŸedinÅ£ia ÅŸi-a asumat procesul de modernizare a statului ÅŸi să menÅ£ină România într-o stabilitate macroeconomică. Acest proces de reformare a statului nu poate fi lăsat fără cel puÅ£in două reforme: reforma ConstituÅ£iei ÅŸi procesul de reorganizare administrativă. Nu au un scop politicianist, ci de a duce până la capăt un proces de reformă în interesul cetăţenilor. Dacă am fi urmat ce azi liderii opoziÅ£iei susÅ£in am fi avut un deficit de 14%.




""

""

UPDATE 16.00. Delegaţiile PDL, UDMR, UNPR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale au ajuns la Palatul Cotroceni.

UPDATE 14.36. PreÅŸedintele PSD Victor Ponta a reluat în faÅ£a presei propunerile USL prezentate ÅŸefului statului :

• ÎnfiinÅ£area, până la 15 iulie, a unui comitet anticriză putere – opoziÅ£ie – BNR
• Schimbarea guvernului cu unul tranzitoriu format din tehnocraÅ£i, care să îÅŸi asume să pună în aplicare imediat aceste măsuri economice, organizarea de alegeri anticipate
• Să adoptăm legea electorală privind reducerea numărului de parlamentari
• Să organizăm alegeri parlamentare până pe 30 noiembrie
• După alegeri, cu un parlament legitim să discutăm despre revizuirea ConstituÅ£iei ÅŸi organizarea administrativ-teritorială, cu termen 15 aprilie
• Referendum pentru ConstituÅ£ie simultan cu alegerile locale

UPDATE 14.35. DiscuÅ£iile dintre preÅŸedintele Traian Băsescu ÅŸi liderii USL Victor Ponta ÅŸi Crin Antonescu s-au încheiat.

UPDATE 14.30. "Nu aÅ£i simÅ£it niciodată că guvernul Boc este o ameninÅ£are la adresa securităţii naÅ£ionale?", a insistat Crin Antonescu. "Acest guvern a reuÅŸit să treacă România prin recesiune. Cu un guvern mai puÅ£in curajos sau competent puteam derapa", a fost răspunsul lui Băsescu. "SusÅ£ineÅ£i sau nu, împiedicaÅ£i procesul de reformare a ţării? Nu mai putem merge pe teoria hai să amânâm. România este pe un trend de reformare, partea de administrare nu poate rămâne în afara procesului de reformare a statului, nu vreÅ£i să înÅ£elegeÅ£i?", a continuat ÅŸeful statului.

"Niciodată în Romania nu a existat atâta corupÅ£ie la vârf", a inistat Crin Antonescu.

"Cred că le exageraÅ£i ca expresie. România nu este cea mai coruptă Å£ară, este departe de a fi cea mai coruptă Å£ară la nivel de percepÅ£ie din UE", i-a răspuns Băsescu.

UPDATE 14.20. Victor Ponta i-a spus lui Băsescu că USL vrea organizarea de alegeri anticipate în această toamnă, în noiembrie. "PropuneÅ£i să intrăm într-o criză politică, să declanşăm alegeri anticipate?. În mod categoric orice propunere de vulnerabilizare a vieÅ£ii politice este exclusă. Nu susÅ£in, împingerea ţării în alegeri anticipate acum. Va strica echilibrele fragile care s-au obÅ£inut până acum", a fost replica ÅŸefului statului.

UPDATE 14.19. "Dacă suntem aici considerăm că România este într-o situaÅ£ie gravă care necesită un minim dialog putere-opoziÅ£ie. (…) DesfinÅ£area judeÅ£elor nu o acceptăm. Nu acceptăm să apară pe harta României conturul de tragică amintire al dictatului de la Trianon. (…) Cu judeÅ£ele, până la urmă nu are rost să intrăm în detalii. Dumneavoastră, într-o seară, aÅ£i trecut pe la Guvern, aÅ£i găsit acolo 7-8 amici ÅŸi le-aÅ£i spus câte judeÅ£e, cum, ce fel. Insuficient pentru noi. Atunci răspunsul punctual este: «Stop». Deci, noi nu votăm nicio formulă, hotărâtă de o singură persoană în două săptămâni, de reorganizare administrativă", i-a spus Crin Antonescu preÅŸedintelui Traian Băsescu.

"Domnule Antonescu, cred că faceÅ£i erori mari, dar m-am obiÅŸnuit cu suficienÅ£a dumneavoastră să faceÅ£i afirmaÅ£ii de genul: «o singură persoană». Nu, sunt oameni care gândesc. Să nu vă imaginaÅ£i că monopolul gândurilor inteligente este numai la dumneavoastră", a replicat ÅŸeful statului.

"Nu am venit aici pentru compromisuri, nu cu dumneavoastră. Nu facem compromisuri cu dumneavoastră", a fost replica liderului PSD Victor Ponta la oferta şefului statului.

UPDATE 14.10 Consultările de la Cotroceni au început cu o ofertă a preÅŸedintelui Traian Băsescu pentru USL: parlament bicameral în schimbul acceptării noii hărÅ£i a României cu opt judeÅ£e. Propunerea vine în condiÅ£iile în care în tabăra puterii UDMR se opune proiectului propus de PDL ÅŸi de ÅŸeful statului.

PreÅŸedintele Traian Băsescu le-a spus lui Victor Ponta ÅŸi lui Crin Antonescu, singurii reprezentanÅ£i ai USL trimiÅŸi la Cotroceni, că i se pare rezonabilă ideea de a avea menÅ£ine parlamentul bicameral în condiÅ£iile în care una dintre camere este reprezentanta regiunilor. "Este condiÅ£ionat acest compromis pe care îl face eu în faÅ£a românilor de crearea celor opt judeÅ£e mari", a spus Băsescu.

"Nu renunÅ£ la scoaterea caracterului licit al averii din ConstituÅ£ie", a mai spus Băsescu. "Avizul CurÅ£ii constituÅ£ionale va sosi în cursul zilei de mâine, din promisiunile pe care le am de la Curte, ÅŸi voi transmite imediat proiectul de revizuire a ConstituÅ£iei la Parlament", a adăugat el.

Åžeful statului va discuta, marÅ£i, la Cotroceni, cu partidele ÅŸi grupurile parlamentare despre revizuirea ConstituÅ£iei – proiect declarat neconstituÅ£ional, în anumite puncte, de către CC – ÅŸi despre reorganizarea administrativă – subiect care a stârnit controverse diplomatice ÅŸi dispute politice.

PreÅŸedintele a invitat partidele ÅŸi grupurile parlamentare, pentru marÅ£i, la un dialog despre revizuirea ConstituÅ£iei ÅŸi reorganizarea ţării. USL a fost invitat de la ora 14.00, iar PDL, UDMR, UNPR ÅŸi minorităţile, de la ora 16.00, preÅŸedintele menÅ£ionând, în invitaÅ£ie, că fiecare delegaÅ£ie poate avea cinci reprezentanÅ£i.

Conducerea USL a stabilit, luni, mandatul cu care se va prezenta, marÅ£i, la consultările cu ÅŸeful statului, Traian Băsescu, căruia îi va transmite poziÅ£iile sale conform cărora revizuirea ConstituÅ£iei să aibă loc în Legisaltivul viitor, iar desfiinÅ£area actualelor judeÅ£e este inacceptabilă. De asemenea, preÅŸedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL se va prezenta la Cotroceni cu 15 reprezentanÅ£i, câte cinci pentru fiecare partid component.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, că PDL aÅŸteaptă motivaÅ£ia CurÅ£ii ConstituÅ£ionale pe tema revizuirii ConstituÅ£iei, pentru a vedea ce puncte pot fi reformulate ÅŸi reajustate pentru a se ridica la exigenÅ£ele CurÅ£ii.

Traian Băsescu a transmis, în 9 iunie, CurÅ£ii ConstituÅ£ionale proiectul legii de revizuire a ConstituÅ£iei, pentru verificarea respectării dispoziÅ£iilor constituÅ£ionale privind revizuirea. Proiectul a fost transmis împreună cu avizul Consiliului Legislativ.

Curtea Constituţională a decis, vineri, că sunt neconstituţionale anumite prevederi din proiectul legii de revizuire a Constituţiei trimis de şeful statului. Judecătorii constituţionali au stabilit, printre altele, că sunt neconstituţionale prevederile referitoare la eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentară şi ministerială şi componenţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Subiectul care a stârnit cele mai aprinse dispute politice ÅŸi controverse diplomatice a fost cel legat de reorganizarea teritorial-administrativă, idee lansată ÅŸi susÅ£inută de ÅŸeful statului.

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, preciza că formula pe care actualii guvernanÅ£i o propun este trecerea de la 41 de judeÅ£e la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni ÅŸi răspunde ÅŸi cerinÅ£elor de absorbÅ£ie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat ÅŸi o valorificare mult mai eficientă a acestora. Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeÅ£e, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, BraÅŸov, TimiÅŸoara, Craiova, ConstanÅ£a, IaÅŸi, PloieÅŸti ÅŸi BucureÅŸti.

Această împărÅ£ire a stârnit nemulÅ£umirea reprezentanÅ£ilor UDMR, precum ÅŸi o serie de declaraÅ£ii ale unor reprezentanÅ£i ai autorităţilor de la Budapesta.

Kelemen Hunor, preÅŸedinte al UDMR, a declarat că formaÅ£iunea sa nu susÅ£ine reorganizarea în opt judeÅ£e. Kelemen nu exclude posibilitatea ca locuitorii din Harghita ÅŸi Covasna să iasă în stradă ÅŸi să protesteze paÅŸnic faţă de reorganizarea administrativ-teritorială, apreciind că protestul este un mijloc democratic prin care oamenii pot să îÅŸi spună părerea despre un lucru sau altul. Kelemen declara că intenÅ£ia UDMR este să blocheze demersul de reorganizare iniÅ£iat de PDL, folosind mijloace parlamentare, democratice, prin Guvern sau prin Parlament.

PreÅŸedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că UDMR Covasna se va folosi de toate mijloacele politice ÅŸi de nesupunere civică de a lupta împotriva desfiinţării Å¢inutului Secuiesc.

În replică, liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a afirmat că dacă liderii UDMR doresc "un viitor Kosovo", "măcar să spună foarte clar de la început că acesta este Å£elul ÅŸi ÅŸtim cu toÅ£ii ce avem de făcut: ori punem toÅ£i mâna pe arme, ori plecăm cu toÅ£ii către alte zone, mai liniÅŸtite". AfirmaÅ£ia a fost taxată de reprezentanÅ£ii conducerii PDL, care au spus că există oameni care fac din dezbaterea pe tema reorganizării ţării "o oportunitate pentru a-ÅŸi manifesta instinctele naÅ£ionaliste, primitive" ÅŸi că în coaliÅ£ie se va găsi o soluÅ£ie care să fie acceptată de toată lumea în legătură cu reorganizarea.

Liderii opoziţiei au cerut, pe de altă parte, organizarea unor referendumuri locale pentru a se stabili dacă populaţia susţine sau nu reorganizarea teritorială.

Subiectul reorganizării a stârnit reacÅ£ii politice din Ungaria. Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenÅ£ionată ÅŸi inacceptabilă a hărÅ£ii etnice, a afirmat vicepremierul ungar Zsolt Semjen. Ambasadorul Republicii Ungare la BucureÅŸti, Oszkar Fuzes, a fost invitat, joi, la sediul MAE, ocazie cu care "partea română ÅŸi-a exprimat dezacordul faţă de declaraÅ£iile publice din 15 iunie 2011 ale autorităţilor ungare referitoare la proiectul reorganizării administrative".

Ministerul ungar de Externe s-a declarat, luni, ÅŸocat de o serie de incidente antimaghiare petrecute în oraÅŸul Alba Iulia, din România, potrivit unui comunicat citat de MTI. Ministerul a precizat că, în ultimele zile, anumite clădiri care adăpostesc instituÅ£ii religioase au fost avariate, iar rectorul unui institut teologic ÅŸi un alt etnic maghiar au fost atacaÅ£i brutal în Alba Iulia.

Săptămânalul catolic maghiar Keresztalja, publicat la Cluj, a relatat luni pe site, în cursul zilei de sâmbătă, "trei huligani români aflaÅ£i sub influenÅ£a alcoolului au aruncat cu pietre în Institutul Teologic Romano-Catolic ÅŸi l-au bătut pe rectorul Zoltan Olah cu bâte de baseball, atunci când a încercat să-i fotografieze".

Pe de altă parte, PDL va susÅ£ine la consultările de la Cotroceni că este nevoie urgentă de reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, a anunÅ£at purtătorul de cuvânt al partidului, Sever Voinescu, adăugând că acest proces se poate realiza doar cu voinÅ£a întregii coaliÅ£ii.

UNPR a anunÅ£at că va fi reprezentată, marÅ£i, la întâlnirea de la Cotroceni, de Gabriel Oprea, Marian Sârbu, Cristian Diaconescu, Neculai OnÅ£anu ÅŸi Eugen Nicolicea, delegaÅ£ia urmând să prezinte poziÅ£ia formaÅ£iunii în legătură cu reorganizarea teritorial-administrativă a României.

 

sursa: gandul

About Post Author

Lasă un răspuns