La Art Safari 2020, care va avea loc în periaoda 15-24 mai, publicul va vedea în premieră naţională o expoziţie semnată Guerrilla Girls, grup a cărui artă a făcut înconjurul lumii, o alta dedicată lui Sabin Bălaşa, pictor contemporan celebru în anii ’80-’90, şi va redescoperi opera lui Gheorghe Petraşcu, unul dintre cei mai importanţi maeştri ai artei româneşti de început de secol XX. Pavilionul Central va fi dedicat Şcolii de la Bucureşti – artei contemporane din Capitală, începând cu anii ’90.

Cea de-a şaptea ediţie a Pavilionului de Artă București – Art Safari se va desfăşura în Bucureşti, într-o clădire care urmează să fie dezvăluită în curând, anunţă organizatorii.

„Art Safari Bucureşti, eveniment aflat sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti, este mai mult decât un muzeu temporar care expune artă diversă. Este o experienţă ce conectează oamenii şi le oferă o platformă de dialog. Anul acesta, publicul va avea şansa să descopere o expoziţie-fenomen a celebrului grup Guerrilla Girls, care după expoziţii la MoMA, Tate Modern, Centre Pompidou, Bienala de la Veneţia, Van Gogh Museum, Art Basel şi o carieră de patru decenii, vine în România la Art Safari. În expoziţia Sabin Bălaşa vom regăsi principalele teme ale creaţiei sale, străbătute de mituri şi fabulous, în care omul şi Universul au o legătură puternică. Pavilionul Muzeal este dedicat opere ilui Gheorghe Petraşcu, la aproape 50 de ani de la ultima mare retrospectivă. În Pavilionul Central „Şcoala de la Bucureşti”, dincolo de fabulosul recordurilor şi vedetelor artei contemporane, vor fi expuse instalaţii şi artă interactivă. O nouă ediţie Art Safari de neratat!”, spune Ioana Ciocan, director Art Safari Bucureşti.

Pavilionul Muzeal „Gheorghe Petraşcu”

Despre farmecul realităţii”, coordonat de directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, dr. Ovidiu Cîrstina, şi de istoricul de artă Ruxandra Dumitru, va găzdui o expoziţie dedicată lui Gheorghe Petraşcu, care va aduce în atenţia publicului o parte din inventarul bogat al creaţiei artistului, urmărind traseul acestuia, din perioada de formare la Şcoala de Arte Frumoase şi Academia Julien din Paris, până la perioada de glorioasă maturitate artistică şi recunoaştere unanimă.

„Lucreţia în interior”, de Gheorghe Petraşcu – colecţie privată

Considerat unul dintre cei mai importanţi maeştri ai artei de început de secol XX, Petraşcu este fondatorul unui curent artistic caracterizat printr-un colorit grav şi prin forţa de evocare a obiectelor şi peisajelor-naţionale, dar şi internaţionale, cu precădere italiene. Cu un adevărat cult pentru Nicolae Grigorescuşi opera lui, Petraşcu a abordat încă de la început peisajul, căruia i-a consacrat o mare parte a creaţiei sale. Discipolul lui Nicolae Grigorescu a lăsat posterităţii o operă compusă din peste 3.000 de tablouri şi numeroase lucrări de grafică.

Pavilionul Central „Şcoala de la Bucureşti. Tradiţie, amor, trădare”, curatoriat de prof. univ. dr. Adrian Guţă, va radiografia arta liberă, creată de artişti din diverse generaţii, post 1990, care nu au mai fost condiţionaţi ideologic, care au o libertate de exprimare şi de circulaţie neîngrădite şi care au ajuns să se integreze consistent circuitului expoziţional internaţional, inclusiv al marilor bienale/ trienale de pe Glob.

Expoziţia „Sabin Bălaşa. Albastru”, curatoriată de Ioana Spiridon şi consultant Tudor Bălaşa, aduce în atenţia publicului opera lui Sabin Bălaşa, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români contemporani, în plan local şi internaţional. Exponent al „romantismului cosmic”, aşa cum singur s-a definit, pictorul Sabin Bălaşa a fost un artist cu o operă extrem de densă, cu o coloristică originală. Arta lui Bălaşa este străbătută de mituri în care omul şi Universul au o puternică legătură, astfel că temele creaţiei îşi au resursele în legendele, istoria şi prezentul poporului român, în mituri şi simboluri umane generale, precum şi în probleme ideatice şi sociale contemporane.

„Muzele”, Sabin Bălaşa – colecţie privată

Lucrările sale se găsesc în muzee şi în colecţii private din Italia, Franţa, Suedia, Germania, SUA, Israel, Norvegia, Canada, Australia. Pe lângă pictura de şevalet, artistul a realizat numeroase lucrări de pictură murală. Renumitele compoziţii care împodobesc Sala Paşilor Pierduţi din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, intitulate „Elogiul tinereţii”, în număr de 19, acoperă aproximativ 300 metri pătraţi.

Expoziţia „The Art of Behaving Badly”, semnată de Guerrilla Girls, aduce pentru prima dată în România arta rebelă a grupului anonim feminist care s-a viralizat la nivel mondial. Grupul s-a născut la New York, în 1985, cu misiunea de a pune pe agenda publică inegalitatea de gen şi rasială, cu focus pe comunitatea artistică. Guerrilla Girls a luat naştere ca protest la expoziţia „An International Survey of Recent Paintingand Sculpture”, găzduită de Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), care a cuprins 165 de artişti, dintre care doar 13 femei. Arta lor – postere, billboard-uri, stickere, flashmob-uri şi performance – a scos la lumină sexismul ce caracterizează lumea artei.

Una dintre lucrările lor emblematice, primul poster color lansat de artiste, este o lucrare cu mesajul „Do Women Have to be Naked to Get in to the Met. Museum?”. Alături de text este înfăţişat „La Grande Odalisque” (Jean Auguste Dominique Ingres), unul dintre faimoasele nuduri din istoria occidentală a artei, cu o mască de gorilă plasată peste chipul original. Lucrarea care a făcut înconjurul lumii va fi expusă în cadrul Art Safari 2020.

Programul educaţional Art Safari Kids 2020 va cuprinde ateliere de artă (ilustraţie în acuarelă, ateliere de sculptură din sârmă, pictură pe sticlă, modelaj în lut, ateliere de autoportret, pictură ceramică etc.) şi tururi ghidate special realizate pentru copii.

Art Safari Bucureşti va putea fi vizitat şi noaptea, în cadrul celei de-a doua ediţii Night Tours, o experienţă de vizitare care va cuprinde un tur ghidat în expoziţii, artă performance live şi muzică.

Biletele early-bird, cu o reducere de 50% (30 lei pentru un bilet de o zi şi 55 lei pentru abonamente) au fost pusemiercuri în vânzare pe https://tickets.artsafari.ro.

Pavilionul de Artă Bucureşti – Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti şi CNR UNESCO şi este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept şi amploare. Pavilionul Muzeal, cu lucrările de Tezaur ale maeştrilor artei româneşti, Pavilionul Central, cu lucrări ale mişcării artistice contemporane, Pavilionul Internaţional şi programul educaţional – Art Safari Kidsformează conceptul unic al Pavilionului de Artă Bucureşti. Art Safari a înregistrat 165.000 de vizitatori în primele şase ediţii.

About Post Author

Lasă un răspuns