Unii dintre cei mai puternici oameni din lume se vor reuni, de joi până duminică, în spatele uÅŸilor închise ale hotelului Suvretta House. Marele absent este reÅ£inut într-un apartament de lux din New York.

Dominique Strauss-Kahn este marele absent al conferinÅ£ei Bilderberg, care debutează astăzi în staÅ£iunea elveÅ£iană St. Morritz, scrie CNBC.com. De asemenea, nici posibila succesoare a fostului ÅŸef al FMI, Christine Lagarde, nu va fi prezentă la întâlnire, ea fiind în China.

Lista celor 120 de invitaÅ£i, chiar dacă nu este cunoscută în totalitate, este unul dintre puÅ£inele lucruri care au "răsuflat" în presă despre această întâlnire. Astfel, în ElveÅ£ia sunt aÅŸteptaÅ£i, printre alÅ£ii, premierul britanic David Cameron, trezorierul englez George Osbourne, dar ÅŸi prinÅ£ul Charles, Bill Clinton, precum ÅŸi directorii unor companii importante din întreaga lume.
""

""

Unii dintre cei mai puternici oameni din lume se vor reuni, de joi până duminică, în spatele uÅŸilor închise ale hotelului Suvretta House, unde vor discuta ÅŸi vor lua decizii pe teme de actualitate. ConferinÅ£a din 2010, desfăşurată în Spania, a avut pe ordinea de zi "creÅŸterea influenÅ£ei tehnologiei virtuale, securitatea, descoperirile din medicină ÅŸi problema alimentelor", conform site-ului oficial al Bilderberg.

Ce este Bilderberg

Prima întâlnire Bilderberg a avut loc în 1954, când liderii din SUA ÅŸi Europa s-au întâlnit pentru a combate sentimentul antiamerican de pe bătrânul continent, urmare a celui de-al Doilea Război Mondial. De fapt, reÅ£eaua îÅŸi trage numele de la hotelul din Oosterbeek (Olanda), unde a avut loc întâlnirea din 1954.

DiscreÅ£ia care a înconjurat dintotdeauna conferinÅ£ele nu a făcut decât să întreÅ£ină teoriile conspiraÅ£iei referitoare la grupul Bilderberg.

CiteÅŸte ÅŸi Grupul Bilderberg, care "conduce lumea", se reuneÅŸte AZI în ElveÅ£ia. Vezi ce acuzaÅ£ii i-au fost aduse uneia dintre cele mai exclusiviste ÅŸi controversate organizaÅ£ii secrete din lume

Asta cu toate că site-ul oficial descrie grupul drept "un forum mic, flexibil, informal ÅŸi off-the-record, în care pot fi exprimate diferite puncte de vedere. Singura activitate a Bilderberg o reprezintă întâlnirile anuale, unde nu se propun legi ÅŸi nu se votează nimic".

Site-ul notează, de asemenea, că, în cadrul acestor întâlniri, cei mai puternici oameni din lume nu discută problemele politice ÅŸi economice.

Care este scopul "întâlnirii între prieteni"

În acest caz, CNBC se întreabă care este, de fapt, scopul Bilderberg. "Nu este o organizaÅ£ie. Nu este un summit oficial. E, practic, o întâlnire între prieteni", spune Andrew Kakabadze, profesor al Universităţii Cranfield din Marea Britanie ÅŸi co-autor al unei cărÅ£i despre conferinÅ£a secretă.

"Bilderberg este, probabil, cea mai influentă reÅ£ea globală din toate timpurile. E o onoare imensă să fii invitat la întâlnirile sale. Faptul că eÅŸti acceptat înseamnă că ai ajuns departe în viaţă, că ai contribuit la afacerile mondiale", spune profesorul.

El a intervievat mai multe personalităţi care au participat, în trecut, la conferinÅ£e Bilderberg, pentru a înÅ£elege mai bine cum funcÅ£ionează reÅ£eaua. "În cadrul conferinÅ£elor se nasc idei, dar nu legate de ceva clar, cum ar fi o investiÅ£ie sau o conspiraÅ£ie împotriva cuiva. E vorba mai mult de un consens asupra unui subiect, care se va infiltra în societate", explică Kakabadze.

Care sunt avantajele de a fi membru Bilderberg

Profesorul a explicat că oportunităţile de a fi membru al acestei reÅ£ele sunt "unice". "Dacă nu ai fost la o întâlnire Bilderberg, s-ar putea să nu îl poÅ£i suna direct pe un alt membru, iar el să-Å£i răspundă la telefon. Dacă ai fost, îÅ£i va răspunde. Dacă nu mergi la întâlniri, s-ar putea să dureze ÅŸase luni până reuÅŸeÅŸti să vorbeÅŸti cu o persoană importantă. Dacă mergi, rezolvi orice problemă în două minute", spune Kakabadze.

Sunt multe motive pentru care oamenii doresc să participe la conferinţele Bilderberg, spune profesorul. "Sunt şi multe avantaje la nivel personal, dar cel mai important mi se pare că eşti recunoscut drept o persoană care poate influenţa afacerile mondiale", spune Kakabadze.

Cea mai mare temere a celor invitaÅ£i o dată la aceste reuniuni este, în opinia profesorului, faptul că ar putea să nu mai fie chemaÅ£i ÅŸi a doua oară.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns