"Peter

Peter Falk, în rolul care l-a făcut celebru, «Columbo»

 Peter Michael Falk s-a născut pe 16 septembrie 1927, la New York, tatăl său fiind de origine poloneză iar mama rusoaică.

 Peter Falk ÅŸi-a pierdut ochiul drept la vârsta de trei ani, ca urmare extirpării unei tumori maligne, ÅŸi a purtat un ochi de sticlă toată viaÅ£a. În ciuda acestui handicap, el a practicat sportul în adolescenţă, în special baseball-ul ÅŸi baschetul, ÅŸi a debutat pe scenă ca actor amator, într-o piesă ÅŸcolară, la vârsta de 12 ani.

DeÅŸi a obÅ£inut o diplomă de master în administraÅ£i publică, la Universitatea din Syracuse, în anul 1953, Peter Falk afirma în memoriile lui că nu ÅŸi-a dorit niciodată să urmeze o carieră de funcÅ£ionar public.

Începutul carierei

El ÅŸi-a început cariera actoricească în trupa de teatru "Mark Twain Masquers", iar în anul 1956 a debutat pe Broadway. În ciuda succesului înregistrat pe scenă, un impresar l-a sfătuit să nu se aÅŸtepte la o carieră de actor de film, din cauza ochiului de sticlă.

Peter Falk a obÅ£inut roluri minore în câteva pelicule, la sfârÅŸitul anilor ’50, însă a câÅŸtigat recunoaÅŸterea industriei de film americane în anul 1960, când a strălucit într-un rol secundar în filmul „Murder, Inc” (foto jos).

""

DeÅŸi filmul nu a beneficiat de critici favorabile, Peter a primit pentru prestaÅ£ia sa o nominalizare la Oscar. El a repetat acestă performanţă în anul următor, când a mai primit o  nominalizare la Oscar pentru rol secundar, datorită prestaÅ£iei sale din comedia „Pocketful of Miracles” (1961).

Falk a debutat în televiziune în anul 1957. Ea a apărut în mai multe filme ÅŸi seriale de televiziune ÅŸi a obÅ£inut chiar ÅŸi un premiu Emmy, pentru rolul jucat într-un episod al serialului „The Law and Mr. Jones”, difuzat de ABC.

Locotenentul Columbo

DeÅŸi a apărut în numeroase producÅ£ii de televiziune în anii ’60-’70,  Peter Falk a devenit celebru datorită rolului locotenentului Columbo, interpretat pentru prima dată în anul 1968, în filmul „Prescription: Murder”. Succesul acestui film i-a determinat pe producători să realizeze un serial de televiziune.

Primul episod, difuzat în anul 1971, a fost regizat de un tânăr necunoscut de 25 de ani care va deveni unul dintre cei mai mari regizori americani, Steven Spielberg. Serialul a s-a bucurat de un succes fulminant, fiind difuzat  în toată lumea ÅŸi transformându-l pe Peter Falk într-o vedetă internaÅ£ională.

Serialul „Columbo”a fost difuzat de postul de televiziune NBC, între 1971 ÅŸi 1978.  Personalul interpretat de Peter Falk a revenit într-o serie de filme de lungmetraj de televiziune difuzate de ABC, între 1989 ÅŸi 2003. De-a lungul carierei sale, Falk a câÅŸtigat patru premii Emmy pentru rolul din seria "Columbo".

Viaţa personală

Actorul Peter Falk a fost căsătorit de două ori. Între 1960 ÅŸi 1976 el a fost căsătorit cu Alyce Mayo, pe care o cunoscuse la Universitatea din Syracuse. Împreună au înfiat două fete, Catherine ÅŸi Jackie.

""În 1977, Falk s-a căsătorit cu actriÅ£a Shera Danese (foto dreapta – Reuters), care a jucat alături de el în mai multe episoade ale serialului  „Columbo”.

În iunie 2009, doctorul lui personal, Stephen Read, a anunÅ£at că actorul a căzut în demenţă din cauza unor operaÅ£ii dentare suferite cu doi ani înainte. El a precizat că este vorba fie despre o reacÅ£ie la anestezie, fie un alt gen de reacÅ£ie din timpul operaÅ£iei.

"CondiÅ£ia lui este atât de rea încât nici măcar nu-ÅŸi mai aduce aminte de personajul lui Columbo", anunÅ£a la acea vreme doctorul Read.

About Post Author

Lasă un răspuns