Sute de oameni au protestat, luni, pentru a 18-a zi consecutiv, în mai multe oraşe din ţară, cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu. La Satu Mare, 700 de persoane au participat la mitingul organizat de Cartel Alfa, majoritatea protestatarilor fiind angajaţi ai Electrolux, aflaţi în grevă generală.

   > Aproximativ 700 de persoane, la mitingul organizat de Cartel Alfa la Satu Mare

Protestul a început în jurul orei 15.00 în faţa fabricii Electrolux, iar numărul demonstranţilor a fost mai mic decât la celelalte două acţiuni de protest, din cauza frigului, luni adunându-se aproximativ 650 de persoane.

"Au fost eliberate peste 50 de bilete de voie pentru diferite probleme medicale, plus că din cauza frigului şi a oboselii psihice mulţi dintre angajaţii de la Electrolux s-au dus acasă după cele opt ore de grevă şi nu au mai venit la marş şi la miting", a declarat secretarul general al Cartel Alfa şi al Sindicatului "Samus" din Electrolux, Vasile Dârle.

În faţa fabricii, protestatarii au cerut din nou demisia conducerii Electrolux, scandând "Demisia, demisia", "Hoţii, hoţii", "Vrem să muncim, nu să cerşim" sau "Jos Codul Muncii".

Ulterior, protestatarii care au avut pancarte cu diferite mesaje împotriva Guvernului, a preşedintelui Traian Băsescu, a conducerii fabricii Electrolux, trompete, fluiere şi steaguri tricolore au pornit într-un marş spre Piaţa 25 Octombrie.

Pe traseu, aceştia au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale. Ajunşi în faţa sediului PDL, protestatarii au huiduit, au fluierat şi au scandat lozinci împotriva partidului.

Liderul de sindicat Sorin Faur a declarat că s-a luat decizia suspendării acţiunii de protest de marţi din cauza frigului, pe de o parte, precum şi din cauza faptului că sindicaliştii doresc să se ocupe mai mult de greva generală de la fabrica Electrolux.

Acţiunea de protest s-a încheiat fără incidente.

Cei peste 800 de salariaţi ai fabricii Electrolux din Satu Mare au intrat, în urmă cu peste o săptămână, în grevă de avertisment de două ore, nemulţumiţi de refuzul patronatului de a valida contractul colectiv de muncă din anul 2011 şi pentru anul 2012.

 >  Aproximativ 80 de persoane au protestat la Focşani

Aproximativ 80 de persoane au protestat, luni seară, în Piaţa Unirii din Focşani, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc, în pofida frigului.

Oamenii au scandat "Jos Băsescu", "Jos Guvernul Boc", "Alegeri anticipate!", "Să plece din ţară".

Manifestanţii au purtat steaguri tricolore şi pancarte pe care se putea citi: "Jos Traian Băsescu", "Demisia", "Jos Guvernul Boc", "Jos mafia" şi "Jos dictatorul!".

Oamenii spun că vor veni în Piaţa Unirii, indiferent de cum va fi vremea, până când Traian Băsescu îşi va da demisia. De asemenea, afirmă că s-au săturat de traiul auster din ultimii ani şi că îşi doresc o viaţă mai bună.

"Am ieşit pentru că m-am săturat de guvernarea asta, m-am săturat să fim furaţi şi m-am săturat să fiu tot timpul cu capul plecat", a spus unul dintre protestatari.

Oamenii vor protesta şi marţi, de la ora 17.00, în Piaţa Unirii.

 >  Peste 50 de persoane au protestat la Bistriţa

Peste 50 de persoane au protestat, luni, în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale şi având o pancartă pe care scria "Măsurile anticriză, măsuri de oameni cu inteligenţă primitivă", aceasta fiind a 16-a zi de proteste din oraş.

Ei au rostit în cor şi o poezie: "Pleacă Băse acasă/ Şi ţara ne-o lasă/Dacă vrei să-ţi fie bine/ Ia-o şi pe Udrea cu tine//. Am venit aici/ Înarmaţi cu un plici/ Să-l dăm jos pe licurici//. De aseară Băse/ Are o dilemă/ Că UDMR-ul iese azi din schemă. Băse, azi ţi-am comandat/Un costum vărgat/ Cu brăţări l-am asortat/ Din oţel turnat".

Totodată, manifestanţii au afişat pancarte pe care au scris "Măsurile anticriză, măsuri de oameni cu inteligenţă primitivă", "Jos Băsescu şi cu Boc".

Mitingul s-a încheiat după aproximativ o oră fără incidente.

 >  Suceava: Zeci de persoane continuă să ceară demisia Guvernului şi în plus cer renunţarea la ACTA

Zeci de protestatari s-au adunat, luni seară, pentru a 17-a zi consecutiv în faţa Palatului Administrativ din Suceava, unde au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale cerând demisia Guvernului şi alegeri anticipate.

Ei au scandat "Jos Guvernul Boc!", "Jos Băsescu!", "Nu vrem ACTA!" (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere semnat joi la Tokio între ţări ale UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia, n.r.) sau "Fluture, kerosen nu mai e!", făcând aluzie la declaraţiile liderului sucevean al PDL, Gheorghe Flutur, care a declarat recent că PDL are suficient kerosen pentru a intra în logica de alegeri.

Protestatarii au spus că vor continua protestele indiferent de cât de frig va fi, manifestări similare fiind organizate luni şi în Fălticeni şi Gura Humorului.

Mitingul de susţinere a conducerii PDL a CJ Suceava care fusese anunţat pentru luni de un grup de suceveni ca reacţie la protestele din centrul Sucevei nu a mai fost organizat după ce preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că nu este de acord cu astfel de manifestări şi i-a rugat pe eventualii participanţi la un miting de susţinere să stea acasă.

La Vaslui, zece protestatari s-au adunat, timp de aproape o oră, în Piaţa Civică din municipiu, la un nou miting al tăcerii împotriva actualei puteri, formă de protest la care recurg de mai multe zile din cauza viscolului şi a temperaturilor extrem de scăzute, de minus 13 grade Celsius.

Pentru a 16-a zi consecutiv, zece vasluieni au protestat în Piaţa Civică din municipiu, însă fără a mai scanda vreo lozincă împotriva actualei puteri, deşi ei au declarat că scopul întâlnirii din centrul oraşului este de a-şi exprima nemulţumirea faţă de preşedintele Traian Băsescu şi a Guvernului Boc. Manifestanţii au spus că ei doresc doar să asigure continuitate la manifestaţiile începute în Vaslui în 15 ianuarie şi că, odată cu revenirea temperaturilor la parametri cât de cât normali îşi vor relua protestele într-un mod zgomotos şi în număr mult mai mare.

 >  Pancartă cu mesajul "Vlad Ţepeş preşedinte", la mitingul din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca

Peste 50 de persoane au protestat, luni seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, scandând la minus 15 grade Celsius "Jos Băsescu", "Demisia" şi afişând o pancartă cu mesajul "Vlad Ţepeş preşedinte".

Cei aproximativ 50 de protestatari s-au adunat, luni seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, şi au scandat "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Demisia", "Nu staţi la balcoane că muriţi de foame", "Emil Boc nu uita, în Cluj n-ai ce căuta", "Ieşiţi cu noi, că suferiţi şi voi", fiind minus 15 grade Celsius.

Unii dintre ei au afişat pancarte cu mesaje precum "Vlad Ţepeş preşedinte", "Minciuna şi hoţia, calităţi în România", "Două tururi de primar, necesare pentru Ardeal".

Ulterior, participanţii la protest au pornit în marş pe Bulevardul Eroilor până la Prefectură, după care s-au întors în Piaţa Unirii.

Mitingul s-a încheiat după aproximatv două ore, fără a se înregistra incidente.

    >  Aproximativ o sută de persoane protestează la Sibiu

Aproximativ o sută de persoane protestează, luni seară, în municipiul Sibiu faţă de Guvern şi preşedintele Traian Băsescu, manifestanţii având steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje antiguvernamentale, în oraş fiind minus 13,5 grade Celsius.

Aproximativ o sută de persoane s-au strâns, luni seară, în Piaţa Mare din Sibiu pentru a participa la o acţiune de protest faţă de Guvern şi preşedintele Traian Băsescu.

Manifestanţii au înconjurat piaţa centrală din oraş de câteva ori, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, dar şi numele locotenentului Alexandru Gheorghe, care a protestat la Bucureşti în uniforma de serviciu.

Demonstranţii au avut steaguri tricolore, iar în jurul orei 18.30 au pornit în marş pe mai multe străzi din oraş, oprindu-se de câteva ori pe traseu pentru a bea ceai cald.

Meteorologii au anunţat că la ora 20.00 în municipiul Sibiu se înregistrau minus 13,5 grade Celsius, dar participanţii la protest spun că acest lucru nu îi poate împiedica să iasă în stradă.

 

Sursa : Mediafax

Lasă un răspuns