Un cor a concertat la începutul lunii martie la celebra Concertgebouw din Amsterdam, chiar înainte de închiderea sălilor de spectacol din Regatul Ţărilor de Jos.

Mai mult de 100 dintre cei 130 de muzicieni s-au îmbolnăvit iar unul dintre ei şi trei apropiaţi au murit.

La 8 martie, Amsterdam Gemengd Koor (cor mixt) a susţinut una dintre ultimele sale reprezentaţii din Regatul Ţărilor de Jos.

Acompaniaţi de Holland Orchestra Combination, 130 de corişti s-au prezentat pe scena de la Concertgebouw, prestigioasa sală olandeză pentru a cânta „St John Passion”, de Johann Sebastian Bach.

Cinci zile mai târziu, sălile de spectacole din ţară au fost închise. O decizie care a venit prea târziu pentru ansamblul vocal, care acuza după acel concert moartea unuia dintre cântăreţi şi a trei apropiaţi ai coralei, toţi contaminaţi cu Covid-19.

Pe atunci, aproape nicio măsură de protecţie contra coronavirusului nu a fost aplicată de autorităţile olandeze, convinse că imunitatea de grup este soluţia pentru pandemie.

Dar, potrivit ziarului olandez Trouw, 102 dintre cei 130 de membri ai coralei s-au îmbolnăvit după reprezentaţie. Unii au fost internaţi la Terapie intensivă iar şeful de orchestră, Paul Valk, a avut simptome severe. Membrii ansamblului au vârste de peste 50 de ani; cântăreţul care a decedat avea 78 de ani.

În jur de 1.000 de spectatori au asistat în acea seară la concertul Amsterdam Gemengd Koor, dar nu au fost contaminaţi.

În schimb, la două zile după spectacol, mai mulţi artişti s-au îmbolnăvit. Unii au încearcat să alerteze Serviciul de sănătate publică olandez (GGD). Ei au cerut ca membrii corului să fie testaţi. GGD promitea să testeze şase, doar unul în final a avut acces la test. În prezent, cântăreţii reproşează Serviciului de sănătate că nu a luat măsurile necesare la timp.

About Post Author

Lasă un răspuns