Parlamentul European a anunţat în 2014, că ziua de 1 octombrie a fost desemnată Ziua Europeană de combatere a depresiei (European Depression Day).

Este astfel scoasă în evidenţă o boală considerată a fi printre cele mai frecvente şi mai debilitante. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 350 de milioane de oameni suferă de depresie în întreaga lume, majoritatea fiind adulţi la vârsta corespunzătoare pentru muncă.

Peste 30 de milioane de persoane suferă de depresie doar în Europa, fiind una dintre cele mai frecvente boli din statele membre ale UE, potrivit www.europarl.europa.eu.

În 2020, Ziua europeană de combatere a depresiei a fost marcată de Asociaţia Europeană pentru Combaterea Depresiei (EDA) în 4 octombrie, iar tema a fost „Depresia în lumea reală şi virtuală în timpul pandemiei”, arată site-ul oficial al EDA (https://europeandepressionday.eu).

În legătură cu manifestările legate de această tema se făcea precizarea că: „Depresia şi tulburările de dispoziţie reprezintă o categorie de tulburări răspândite, adesea diagnosticate şi tratate superficial; sunt înşelătoare şi se insinuează în viaţa de zi cu zi a celor care sunt afectaţi, fără să fie percepute şi înţelese prea bine de către aceştia. Pe perioada pandemiei COVID-19, din cauza restricţiilor şi limitărilor impuse pentru a reduce riscul de contagiune, cazurile de depresie sunt în creştere, în special la cei care nu s-au tratat anterior” (Codruţ Tonoiu – https://europeandepressionday.eu).

Tema anului 2021 pentru Ziua europeană de combatere a depresiei, propusă de EDA, este: „Depăşirea depresiei în timp de pandemie”. Asociaţia Europeană pentru Combaterea Depresiei, cu sediul la Bruxelles, reprezintă o alianţă de organizaţii, pacienţi, cercetători şi specialişti din sănătate din 19 ţări europene. În acest an EDA marchează Ziua europeană de combatere a depresiei în 3 octombrie.

Un studiu realizat de Eurofound, agenţia Uniunii Europene pentru condiţii de viaţă şi muncă, arată că în UE 14% dintre adulţii tineri sunt supuşi riscului de depresie, iar 4% din persoanele cu vârste de 15-24 de ani suferă de depresie cronică. Potrivit rezultatelor cercetării, prezentate de Eurofound în iulie 2019, femeile tinere sunt mai expuse la şomaj sau lipsa educaţiei, având astfel şanse mult mai mari să sufere de depresie decât bărbaţii tineri. Lipsa unui adăpost a crescut îngrijorător în rândul copiilor sau al tinerilor în câteva state membre, în ultimul deceniu, astfel că trei din 10 copii din UE erau suspuşi riscului de sărăcie în 2016.

Eurofound arată că 20% dintre tineri afirmă că preţurile sunt prohibitive în UE, iar în Cipru procentul ajunge la 72%, în Malta 61%, în Grecia 56%. Tinerii adulţi din Grecia s-au remarcat prin indicarea costurilor prohibitive pentru serviciile de asistenţă psihologică şi psihiatrică.

Raportul oferă mai mulţi indicatori politici, inclusiv integrarea în mod explicit a tinerilor în Pilonul European al Drepturilor Sociale şi în iniţiativele conexe, precum şi sprijinirea furnizării de date comparative specifice pentru accesul tinerilor la servicii sociale şi de sănătate. Segmentul tinerilor reprezintă o populaţie în scădere în Europa şi mulţi dintre aceştia nu primesc sprijinul de care au nevoie. Se spune adesea că tineretul este viitorul, dar reprezintă şi prezentul, şi este imperativ să oferim servicii adecvate – mai notează Eurofound pe site-ul https://www.eurofound.europa.eu.

O altă organizaţie internaţională implicată în acest domeniu este Alianţa Europeană de combatere a depresiei – European Alliance Against Depression (EAAD), un ONG cu sediul la Leipzig, Germania, cu o reţea de peste 100 de parteneri regionali în Europa, Canada, Chile şi Australia. Principalul scop al EAAD este îmbunătăţirea îngrijirilor şi optimizarea tratamentului pentru pacienţii cu tulburări depresive, precum şi prevenirea comportamentului suicidal. EAAD este implicată în mai multe proiecte europene de cercetare privind depresia şi prevenirea sinuciderii, conform http://www.eaad.net.

Campania ‘Flori pentru Suflet’, ediţia a 5-a, organizată de Asociaţia Niciodată Singur ,prietenii vârstnicilor şi Fundaţia Principesa Margareta a României cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, in Parcul Cişmigiu.

sursa: agerpres

About Post Author

Lasă un răspuns