Peste 350 de meşteri populari şi reprezentanţi ai tuturor minorităţilor etnice din România participă la Festivalul Astra Multicultural, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni la Muzeul ASTRA din Sibiu, informează organizatorii.

Potrivit acestora, Astra Multicultural este o iniţiativă dezvoltată în cadrul proiectului Patrimoniu deschis, care vine să aducă frumuseţea valorilor multietnice în faţa publicului vizitator prin animaţii culturale în gospodăriile din muzeu, ateliere interactive, muzică, dansuri, meşteşuguri şi gastronomie.

Astfel, vizitatorii vor putea participa la ateliere de gătit organizate de rromii din Poiană Pelisani sau de către ucrainenii din Mahmudia, de către vlahii din Timoc, tătari, saşi, sârbi, maghiari, lipoveni, aromâni, dar şi la demonstraţii practice de meşteşuguri tradiţionale, la spectacole de muzică şi dans şi prezentare a portului popular.

Organizatorii au precizat că vineri intrarea publicului va fi liberă la toate evenimentele, iar sâmbătă şi duminică, în paralel cu ASTRA Multicultural, va continua şi proiectul Satul din spatele frontului, dedicat Centenarului Marii Uniri, o iniţiativă care aduce în Muzeul în aer liber o serie de animaţii culturale menite să dezvăluie publicului vizitator aspectele complexe ale zonelor rurale din timpul Primului Războiului Mondial.

„Astra Multicultural transmite mesajul Unitate prin diversitate, unitate în contextul european, unitate realizată prin fenomenul ASTRA.

O să fie un maraton de evenimente desfăşurate în toate zonele etnografice prezente în Muzeul ASTRA.

Vom avea animaţii culturale în 14 gospodarii, monumente expuse în muzeu, dar şi 30 de ateliere interactive în care vor participa peste 350 de meşteri, muzicanţi şi dansatori.

Vrem să fim prezenţi din ce în ce mai mult în programele sustenabile de dezvoltare regională în segmentul turistic şi gastronomic. Şi vom fi prezenţi prin fapte! Vom avea ateliere interactive, bucate tradiţionale la Târgul de ţară, dansuri populare.

De asemenea, în cadrul proiectului Satul din spatele frontului vor fi redate secvenţele de pregătire a gospodăriilor aflate pe linia frontului din Primul Război Mondial, ilustrându-se modul cum era organizat interiorul unei gospodarii cu încartiruire de trupe.

Ca şi componentă gastronomică, vom organiza în Muzeul în aer liber ateliere de gătit cu mâncăruri specifice tuturor provinciilor istorice româneşti.

Toate reconstituirile din acest program sunt făcute cu elemente de recuzita similară celor existente în acele vremuri”, a precizat managerul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Anghel Ştefan.

Evenimentul este organizat sub egida Anului European al Patrimoniului, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, precum şi al Consiliului Local şi Primăriei Sibiu.

 

About Post Author

Lasă un răspuns