Cate Blanchett, Martin Scorsese, Dakota Johnson, Sigourney Weaver şi Michael Moore se regăsesc pe lista personalităţilor invitate să participe la Festivalul de film de la Roma, al doilea eveniment ca importanţă din industria celei de-a şaptea arte din Italia, după Mostra de la Veneţia, care a început joi seară, informează AFP.

https://www.youtube.com/watch?v=4-W0zt8zpeg

„Nu suntem un festival propriu-zis şi cei care caută aici un festival vor fi dezamăgiţi”, a declarat Antonio Monda, directorul acestui eveniment, care nu include o competiţie între filme.

„Ceea ce ne caracterizează este faptul că artiştii, regizorii, actorii, actriţele şi producătorii aleg să vină la Roma chiar dacă ei nu trebuie să vândă un film, o carte sau un disc”, a adăugat el.

A 13-a ediţie a Festivalului de film de la Roma se desfăşoară în perioada 18-28 octombrie şi propune spectatorilor peste 60 de lungmetraje, din care 34 vor fi proiectate în premieră mondială.

Pentru prima dată, două studiouri majore de producţie au ales să îşi prezinte filmele în premieră mondială la Roma.

Sony Pictures va prezenta noul opus din seria „Millennium”, intitulat „The Girl In The Spider’s Web”, însoţit de actorii principali din distribuţie, din rândul cărora nu va lipsi Claire Foy – interpreta reginei Elisabeta a II-a din serialul „The Crown”, produs de Netflix.

Studio Canal va fi prezent la Roma cu „Mia et le Lion Blanc”, ce prezintă povestea unei fetiţe de 11 ani care se împrieteneşte cu un leu. Filmul este regizat de Gilles de Maistre şi le are în distribuţie pe Daniah De Villiers şi Melanie Laurent.

Printre marii regizori prezenţi, americanul Barry Jenkins, care a prezentat în avanpremieră în capitala italiană „Moonlight” – premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film în 2016 – va reveni la Roma pe 21 octombrie cu noul lui lungmetraj, „If Beale Street Could Talk”, ce evocă rasismul şi discriminarea din America anilor 1970.

Cineastul american de origine italiană Martin Scorsese, care va primi pe 22 octombrie un premiu pentru întreaga carieră, va veni la Roma pentru a prezenta nouă dintre filmele sale italiene preferate. Cineastul îşi va argumenta alegerile în timpul unei întâlniri cu spectatorii italieni.

Astfel de întâlniri cu publicul vor fi organizate şi pentru actriţele Cate Blanchett, Sigourney Weaver şi Isabelle Huppert. Vedeta franceză va primi şi ea un premiu pentru întreaga carieră, ce îi va fi înmânat de actorul italian Toni Servillo, protagonistul filmului „La Grande Bellezza”.

Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, va discuta într-o reuniune cu public cazul Netflix şi, în general, chestiunea raportului delicat dintre marile platforme de streaming şi festivalurile cinematografice.

Din selecţia oficială a festivalului vor face parte 39 de lungmetraje, inclusiv „Bad Times At The El Royale”, care a deschis evenimentul joi seară. Din distribuţia peliculei fac parte Dakota Johnson şi Jeff Bridges.

Michael Moore, cineast angajat în cauze sociale şi politice, va fi prezent la Roma cu „Fahrenheit 11/9” (trimitere la documentarul său „Fahrenheit 9/11), ce descrie ziua în care Donald Trump a devenit cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

„Watergate”, serial TV semnat de Charles Ferguson (premiat cu Oscar pentru cel mai bun documentar în 2011), va analiza scandalul omonim, în timp ce „Three Identical Strangers”, un documentar regizat de Tim Wardle, va urmă parcursurile unor tripleţi adoptaţi la vârsta de şase luni de familii diferite.

Pe lista noutăţilor aşteptate se află şi „Stan & Ollie”, un film biografic dedicat cuplului de comici Laurel şi Hardy (Stan şi Bran, în limba română / n.r.), cu Steve Cogan şi John C. Reilley în distribuţie, dar şi „A Private War”, film regizat de Matthew Heineman, dedicat lui Marie Colvin, jurnalistă a publicaţiei Sunday Times, ucisă în 2012 la Holms, în Siria, al cărei rol este interpretat de actriţa Rosamund Pike.

Mai multe omagii vor fi aduse de organizatori unor mari nume ale cinematografiei, începând cu Robert Redford, al cărui ultim film, „The Old Man and The Gun”, va fi proiectat la Roma în cadrul acestui festival.

Vor fi omagiaţi şi maeştri recent dispăruţi: Milos Forman, Vittorio Taviani – cu „San Michele aveva un gallo” (1971) – şi Ermanno Olmi – cu „Il Tempo si e fermato” (1959).

sursa: agerpres

About Post Author

Lasă un răspuns